16 maj 2011

Guld til Kirkebakkeskolen

AF KIM SKAANNING-PEDERSEN





Dagens nød

Hvid trækker

Løsning se sidst i artiklen


Fra det årlige Danmarksmesterskab i skoleskak for hold på Kirkebakkeskolen i Bredballe. Kirkebakkeskolen har nogle utrolig flotte rammer både udendørs og indendørs. Man kan godt se at der er lagt mange penge i renovering af skolen. Skolen fremstår moderne og den indbyder virkelig til læring på mange måder. Det var er aktiv forældregruppe og nogle dygtige ledere med Erik Pontoppidan og Torben Simonsen i spidsen der på fornem vis styret det store stævne.

Der er ingen tvivl om at skak er en god sport for unge. Skoleskak styrker børn og unges intellektuelle og sociale udvikling. I skoleskak lærer og øver man koncentration, selvstændighed og de analytiske evner. Det kan bruges både i skolen og i resten at livet! Fordelene er mange og flere politikere er ved at få øjende op for at de kan være et godt redskab for børn.

Værterne fra Vejle vandt en guldmedalje og to sølv medaljer i de fire rækker.

I den ny oprettet Å-række blev det til en sikker sølvmedalje, efter Frem fra Odense. Holdet bestod af Christian Iversen, Farzam Firooznia, Frederik Borg Schweizer og Asbjørn Sørensen. Alle spiller tildaglig i Evans.

I C-rækken, spillere fra 0-3 klasse, blev det også til sølv, efter Skæring skole fra Aahus. Holdet bestod af Alexander Christensen, Frederik Lykke Nielsen, William Christensen, Nicolai Markussen

I B-rækken blev det til guld, og der venter nu en tur til nordisk mesterskab på Island. B-rækken er for spillere fra 0. til 6. klasse.

Hele holdet formåede at scorer topscorer præmier på deres brætter, og det blev derfor en sikker sejr. Forældre og skoleskakledere var tydeligvis mere nervøse en børnene.

Stort tillykke til alle! 


B-holdet i skoleskak:


F.v.: Markus Christensen, Viktor Borg Schweizer, Christoffer Lykke Nielsen, Antik Jakupi, Mathias Kejlstrup Simonsen og Christian Matico Jepsen.

Jeg har valgt at vise et kort parti, der kan give et godt billede af hvordan børn tænker når de spiller skak. Der er rigtig mange taktiske varianter i dette parti som man kan fornøje sig med. Lad som om at I er hvid, og I skal parerer sorts forskellige angreb, og vinde hans brikker.

Phong Nguyen, Tilst skole, Aarhus kredsen - Mathias K. Simonsen, Kirkebakkeskolen Vejle Kredsen


1.e4 e5 2.Sc3 Wiener parti. 2...Sc6 For et års tid siden lærte jeg Mathias, og nogen andre drenge jeg trænede, at spille trækfølgen  2...Lc5 3.Lc4 d6 da det undgår flere farlige varianter. Man må dog ikke forvente at en juniorspiller kan huske sådanne små detaljer et år efter. Det er regler om udvikling og mobilisering af brikkerne der sidder fast. 3.Lc4 Lc5 4.Dg4! Det er grunden til at det er bedre at spille den anden trækfølge. Nu truer hvid bonde på g7. Mathias vælger at dække bonden med det mest naturlige træk. Det er desværre et træk der kan gendrives taktisk. Det er dog en svær og ikke en junior venlig opgave.  4...Df6 Det er bedre at spille 4..g6 eller 4..Kf8. Fornylig tabte jeg til 4..Kf8. Det var dog ikke åbningens skyld, og min modstander, Christian Dahl spillede et godt parti, der indbragte ham klubmesterskabet i Evans. 5.Sd5 Dxf2+ 6.Kd1 Det ser mærkeligt ud at lade sort slå på f2, hvilket jo dels ødelægger den hvide kongestilling og dels taber en bonde. Selvom den hvide konge frister en lidt usikker tilværelse på d1 står hvid klart bedst her. Hvid har trusler mod g7 og c7, og i mange varianter bliver den sorte dronning fanget på d4, efter træk som Sh3, d3 og c3. Phong har lært denne variant af Lars Hansen der indtil sidste sommerferie boede og spillede skak i Vejle. Lars Hansen har forøvrigt også trænet Mathias på Kirkebakken. "Hvis bare løberen på c4 ikke dækkede matten på f1". Sådan tænker unge mennesker. Derfor 6...Sa5? Forsvarstrækket 6...Kf8 hvor på der kan følge 7.Sh3 h5 8.Dg5 Dd4 9.d3 er nok det bedst sort kan spille 7.Ld3? Bedre er 7.Sh3 der udvikler en officer, truer dronningen og parerer matten på f1. Nu er 7...d6 8.Dxg7 Lxh3 9.Tf1 og 7...Dd4 8.Dxg7 Sxc4 9.Dxh8 meget, meget for farligt for sort. 7...d6 Igen var forsvarstrækket 7...Kf8 at fortrække. Så kan man altid spille d6, men sådan tænker juniorer generelt ikke. De vil ofte angribe og kombinerer. I denne variant skal sort angribe, men med måde, ellers så taber han hurtigt. Hvid skal finde en løsning på hans udviklingsproblemer. Det er nemmest for juniorer at angribe, så derfor er denne stilling ikke junior venlig for hvid. 8.Dxg7 Kd8 9.Dxh8 Sorts problem i denne stilling er at han gerne vil spille træk som Dxg2 og Lg4. Desværre for sort så dækker damen alle de ting fra g7. Tårnet på g8 løber ingen steder så udvikling er bedst nu. Derfor er det bedst at udvikle sig med 9.Sf3 der desuden truer 10.Df8 fulgt at et voldsomt angreb. 9...Lg4+ en ny trussel 10.Sf3??



Phong Nguyen - Mathias Simonsen

Nu slår Mathias for alvor til. Uden problemer finder han matten i 5 træk. 10.Se2 vinder for øvrigt stadig klart for hvid 10...Lxf3+ 11.gxf3 Ikke 11.Le2 Lxe2# 11...Dxf3+ 12.Ke1 12.Le2 Dxh1+ 13.Lf1 Dxf1# er også en fin lille mat. 12...Lf2+ Dette er en skakmatbillede man bør noterer sig, hvis man ikke kender det. 13.Kf1 Lh4+ 14.Kg1 Df2# 0–1

Danmarksmesterskabet i Lynskak

Det lykkes Asbjørn Sørensen, Evans, at vinde Danmarksmesterskabet i Lynskak i gruppe B.

Gruppe B bestod af spillere fra 4-6 klasse. Det var en flot præstation. Tillykke!



Løsningen på dagens nød

1.Txf7+ Efter dette tårnoffer bryder den sorte stilling sammen med lynets hast.  1...Lxf7 Tårnet skal tages da 1...Kd6 2.De5# er skakmat. 2.Dg5+ Den rigtige skak. Det duer ikke at spille 2.De5+ da sort overlever og vinder efter. 2...Le6 2...Ke6 Der er mat med samme motiv efter 2...Kd6 3.De5# 3.De5#